Lichtenberg model

Lichtenberg model.
Niels Kuijers: niels

Niels Kuijers studeerde van 1987-1992 koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Sindsdien is hij dirigent van verschillende koren. Niels verzorgde bij Muziektheater Hollands Diep in Dordrecht de instudering van diverse opera’s.

Naast het dirigentschap is hij sinds 2007 docent dirigeertechniek bij de opleiding Docent Muziek aan het Rotterdams Conservatorium “Codarts”.
In augustus 2007 heeft Niels de opleiding “Grondprincipes van het Lichtenberg Model” afgerond. Deze driejarige opleiding in Duitsland richt zich op klankgeoriënteerd zingen waarbij de waarneming van de eigen klank zorgt voor herordening van het lichaam. De innerlijke balans die hierdoor ontstaat, heeft tot gevolg dat het zingen meer als vanzelf ervaren wordt en dat de klank voller en tegelijkertijd verfijnder en boventoonrijker wordt. De principes van het Lichtenberg model hebben inmiddels een belangrijke plek ingenomen in het werken met de koren. Ze geven richting aan de stemvorming van de individuele koorleden en bevorderen een homogene, rijke koorklank.
Samen met Ineke Nelemans heeft Niels in 2006 de organisatie Klankinitiatief opgericht, van waaruit workshops, groepscursussen en individuele lessen worden georganiseerd.
Informatie: www.klankinitiatief.nl
Niels Kuijers