INSPIRATIEAVONDEN

17 januari en 8 maart 2019

Het leven, de persoon en het werk van Mary (Rietje) Servaes-Bey vormt de inspiratie voor mooie, ontroerende, grappige, laagdrempelige en toch kwalitatief hoogwaardige concerten, exposities, voorstellingen, workshops en masterclasses tijdens het LAF 2019.  Tijdens inspiratieavonden kwamen geïnteresseerde amateurkunstenaars bijeen om zich te laten inspireren met invalshoeken en ideeën voor hun eventuele bijdrage aan het festival in november. Op dinsdagavond 21 mei om 20.00 uur is de 3e inspiratieavond. Je bent van harte welkom om aan te schuiven en je te laten inspireren in Het Leidse Volkshuis (BplusC), Apothekersdijk 33 te Leiden.

Inspiratieavonden 1 & 2

Op donderdag 17 januari kwamen vele geïnteresseerde amateurkunstenaars bijeen op de zolder van BplusC Het Leidse Volkshuis om zich te laten inspireren met invalshoeken en ideeën voor een eventuele bijdrage aan het festival in november.

Natasha Schulte, theatermaker en artistiek adviseur en Sigrid de Zwart, voorzitter van de Werkgroep Amateurkunst Leiden, namen de deelnemers mee in het leven en het werk van Mary Servaes. Frank van Leeuwen van het Leids Festival van het Levenslied en Werner Hendriks van het Openluchttheater Leidse Hout praatten ons bij over wat er in 2019 nog meer in Leiden gebeurt rond de Zangeres.

Daarna was het de beurt aan de kunstenaars zelf. Zij werden aan verschillende tafels uitgedaagd om door middel van de songteksten, Servaes’ biografie of de grote thema’s in je eigen leven te zoeken naar inspiratie voor een bijdrage aan het festival.

Op vrijdag 8 maart waren we in de Grote Zaal van BplusC Het Leidse Volkshuis:

Beeldend kunstenaar Resi van der Ploeg rondde de KABK af in de richting monumentale vormgeving. Zij werkt als kunstenaar en is leraar Textiele Vormgeving. Sinds 1994 heeft zij haar werkplek op de Haagweg 4. Als dochter van een scheepstimmerman heeft Resi van der Ploeg de voorliefde geërfd voor ambachtelijke technieken en materialen. Met haar borduurwerk geeft ze nu zichzelf de ruimte meer intuïtie in het werk toe te laten. Inspiratie vindt ze op allerlei plekken. Mooie toevalligheden en ontmoetingen met mensen maar de laatste tijd ook dieren verrassen haar. Resi liet ons met persoonlijke voorbeelden zien hoe je van inspiratie naar een nieuw kunstwerk komt.  

Natasha Schulte, theatermaker en artistiek adviseur nam ons mee in de hoekjes en gaatjes van het pand en hoe je je kunt laten inspireren door een plaats. Hoe voelt een lege ruimte? Wat gebeurt er als je er iets aan veranderd?

Daarna was het de beurt aan de kunstenaars zelf. Zij werden uitgedaagd om te zoeken naar inspiratie voor een bijdrage aan het festival door in het gebouw plekken te kiezen waar eventueel een act of voorstelling gegeven kan worden. Wat zou je er dan doen? Wat moet je veranderen aan de plek om er iets heel nieuws van te maken?

Jannie de Groot en Bert van de Ven van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) maakten van beide inspiratieavonden een beeldverslag.

Beschrijving: Schermafbeelding%202019-01-16%20om%2021.10.36.png

Meedoen?

Zou je graag willen meedoen aan het LAF ’19 dan kan je je aanmelden via het deelnameformulier. Je kan ook als vrijwilliger bijdragen aan het festival. Kijk dan even op de pagina Vrijwilliger worden?