INSPIRATIEAVONDEN

17 januari, 8 maart en 21 mei 2019

Het leven, de persoon en het werk van Mary (Rietje) Servaes-Bey vormt de inspiratie voor mooie, ontroerende, grappige, laagdrempelige en toch kwalitatief hoogwaardige concerten, exposities, voorstellingen, workshops en masterclasses tijdens het LAF 2019. Tijdens drie inspiratieavonden kwamen geïnteresseerde amateurkunstenaars bijeen in Het Leidse Volkshuis om zich te laten inspireren met invalshoeken en ideeën voor hun bijdrage aan het festival in november.

Jannie de Groot en Bert van de Ven van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) maakten van alle inspiratieavonden een beeldverslag.

Inspiratieavonden een terugblik:

Op donderdag 17 januari kwamen vele geïnteresseerde amateurkunstenaars bijeen op de zolder van BplusC Het Leidse Volkshuis om zich te laten inspireren. Natasha Schulte, theatermaker en artistiek adviseur en Sigrid de Zwart, voorzitter van de Werkgroep Amateurkunst Leiden, namen de deelnemers mee in het leven en het werk van Mary Servaes. Frank van Leeuwen van het Leids Festival van het Levenslied en Werner Hendriks van het Openluchttheater Leidse Hout praatten ons bij over wat er in 2019 nog meer in Leiden gebeurt rond de Zangeres.

Daarna was het de beurt aan de kunstenaars zelf. Zij werden aan verschillende tafels uitgedaagd om door middel van de songteksten, Servaes’ biografie of de grote thema’s in je eigen leven te zoeken naar inspiratie voor een bijdrage aan het festival.

Op vrijdag 8 maart waren we in de Grote Zaal van BplusC Het Leidse Volkshuis waar de aanwezigen zich lieten inspireren door beeldend kunstenaar Resi van der Ploeg. Resi rondde de KABK af in de richting monumentale vormgeving. Zij werkt als kunstenaar en is leraar Textiele Vormgeving. Sinds 1994 heeft zij haar werkplek op de Haagweg 4. Als dochter van een scheepstimmerman heeft zij een voorliefde geërfd voor ambachtelijke technieken en materialen. Met haar borduurwerk geeft ze nu zichzelf de ruimte meer intuïtie in het werk toe te laten. Inspiratie vindt ze op allerlei plekken. Mooie toevalligheden en ontmoetingen met mensen maar de laatste tijd ook dieren verrassen haar. Resi liet ons met persoonlijke voorbeelden zien hoe je van inspiratie naar een nieuw kunstwerk komt.

Natasha Schulte, theatermaker en artistiek adviseur nam ons mee in de hoekjes en gaatjes van het pand en hoe je je kunt laten inspireren door een plaats. Hoe voelt een lege ruimte? Wat gebeurt er als je er iets aan veranderd?

Daarna was het de beurt aan de kunstenaars zelf. Zij werden uitgedaagd om te zoeken naar inspiratie voor een bijdrage aan het festival door in het gebouw plekken te kiezen waar eventueel een act of voorstelling gegeven kan worden. Wat zou je er dan doen? Wat moet je veranderen aan de plek om er iets heel nieuws van te maken?

De 3e en laatste inspiratieavond op 21 mei had een muzikaal tintje. Onder leiding van Natasha Schulte werd er met een gezellige groep amateurkunstenaars flink gebrainstormd. De aanwezigen kregen een filmpje te zien waarin Marian Pijnaker van Zangstudio The Voice uitlegt wat nodig is voor een authentieke performance met ‘snik’ van het levenslied. Natasha Schulte gaf een korte zangworkshop, met hulp van Rozemarijn Kalis van Koorschool Utopa. En tot slot werden de aanwezigen getrakteerd op een een ode aan de Zangeres Zonder Naam door Naomi Noëlle, leerling van Marian Pijnaker.

Uit de brainstorm kwamen interessante ideeën naar voren en werd duidelijk dat een goed idee niet ingewikkeld hoeft te zijn. Koren en orkesten kunnen zelfs al vooruit met liederen uit hun eigen repertoire. De bijdrage van een dichter, projectie op de muren of een bijzondere aankleding kunnen het geheel al snel af maken. Ook voor de aankleding van het Volkshuis zijn veel leuke ideeën geopperd.  

Dit was de laatste gezamenlijke inspiratieavond. Vanaf nu kunnen de koren, bandjes, dichters, theatergezelschappen en alle andere deelnemers aan de slag met de invulling van hun optreden en act voor het festival in november. Vergeet niet om voor 24 juni je ideeën en wensen voor het festival door te geven, dan kunnen de programmaraad en artistiek leider Natasha Schulte een spetterend programma neerzetten!

Wil je wel meedoen, maar heb je je nog niet officieel aangemeld? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Je kan ook als vrijwilliger bijdragen aan het festival. Kijk dan op de pagina Vrijwilliger worden?