Doesje

Doesje
Nelly van Doesburg, de derde vrouw van Theo van Doesburg, staat centraal in de voorstelling Doesje op zaterdagmiddag 28 oktober. Het leven van Nelly was alles behalve conventioneel, in een tijd waarin vrouwen vooral werden gezien als moeders en ‘de vrouw van’ nam zij een hele andere rol in het leven van Theo, en ook na zijn dood.

Nelly en Theo van Doesburg

Nelly was niet zomaar ‘de vrouw van’ maar ook avant garde pianiste, danseres en beeldend kunstenares. Precies die onconventionele levensstijl is wat de dames van Make It Your Own (MIYO) fascineerde. Samen met De Kroon en studenten Visual Arts besloten ze een korte voorstelling te maken over het leven van Nelly, voor en na de dood van haar grote liefde Theo van Doesburg. Zij was de drijvende kracht achter de faam van De Stijl. Maar wat bleef er na haar grote bijdrage aan deze kunststroming voor haarzelf over?

PR Koningin
In de voorstelling van zes scènes wordt het leven van Nelly belicht en krijgt het publiek een bijzondere kijk op de ontwikkeling die deze moderne vrouw heeft doorgemaakt. Na de dood van Theo omarmde Nelly zijn vele kunstwerken en promootte zij de nieuwe kunststroming van de modernisten als ware PR-koningin. Zo kwam er met dank aan haar harde werk een overzichtstentoonstelling van de modernisten in 1938, en raakte zij bevriend met Peggy Guggenheim, nog zo’n onconventionele dame uit de vorige eeuw met een passie voor Dada.

Een combinatie van disciplines
De muzikale begeleiding van de voorstelling door pianiste Bettekee de Kroon is beide experimenteel en symbolisch. Experimenteel omdat MIYO en De Kroon al vaker hebben gesproken over het combineren van de disciplines, en hebben nu voor het eerst de gelegenheid gekregen om de tekst te illustreren met muziek. Eveliene Schoenmakers (MIYO) zegt hierover dat beiden hiervan droomden en dat het LAF het moment was om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Tegelijkertijd is de rol van de muziek symbolisch: Nelly begeleide Theo’s stukken op piano, onder andere bij het stuk wat is nou DaDa.

De studenten Visual Arts zijn verantwoordelijk voor het decor en het illustreren van de voorstelling met beeld om een sfeer neer te zetten en plek en tijd aan te duiden.

Make it Your Own is een muziektheatergroep die projecten op maat maakt en voor elke tentoonstelling alles zelf maakt: van de kostuums en requisieten tot de berhaallijn en tekst. MIYO heeft als doel het publiek een unieke en mooie ervaring mee te geven.