Antony Kok Band

Op zondag 29 oktober treedt de Antony Kok Band op in de Spiegeltent. De band bestaat uit Rik van Boeckel, Maarten Witkam en Pieter de Mast.

  • Maarten Witkam is de bindende factor in de band en componist. In 1986 zette hij de Muziekschool Leiden Noord op en is al decennia actief in de Leidse muziekwereld.
  • Rik van Boeckel combineert sinds de jaren 80 poëzie met performance en is de percussionist van de Antony Kok Band.
  • Pieter de Mast, oprichter van het ensemble Windstreken (est. 2004) is het derde bandlid. Met zijn saxofoon en fluit zet hij de toon.

Drie Leidse muzikanten die hun creatieve krachten hebben gebundeld om de gedichten van de Dada dichter Antony Kok tot leven te brengen op muziek. In deze unieke samenwerking staan de gedichten van Antony Kok in centraal. Antony Kok was een experimentele Nederlandse dichter en goede vriend van Theo van Doesburg. Tevens was hij medeoprichter van het vernieuwende tijdschrift De Stijl. Deze kunstbeweging, en tevens thema van het LAF2017, is vernoemd naar dit tijdschrift dat in 1917 in Leiden is opgericht. Kok staat dus aan de bakermat van deze vooruitstrevende kunststroming.

Primeur
Het optreden op 29 oktober is een primeur, nooit eerder zijn meerdere gedichten van Kok op muziek gezet. Waarom Witkamp nu wel gekozen heeft voor de gedichten van Kok is omdat de opbouw van zijn gedichten zich perfect lenen om op muziek te worden gezet. De combinatie van de gedichten van Kok met de muziek van de getalenteerde bandleden belooft een bijzonder optreden te worden!

Het optreden van de Antony Kok Band wordt voorafgegaan door een voordracht in het Duits van Hans van der Veen van het sprookje Die Scheuche (De Vogelverschrikker) van Kurt Schwitters. Dit is opgedragen aan Antony Kok. Hij wordt hierbij op percussie begeleid door Rik van Boeckel.