Kon Makandra – Muzikale voorstelling over de slavernij

Op zaterdagmiddag 28 oktober staat de intrigerende voorstelling Kon Makandra op het programma. Een bijzondere samenwerking tussen seniorenkoor Voor Elkaar en de kunstklassen van het Da Vinci College. Kon Makandra (Met elkaar) is een muzikale voorstelling over het slavernijverleden. In vier eeuwen zijn 75 miljoen mensen uit Afrika gehaald om te verhandelen. Het is ‘pas’ 154 geleden dat Nederland deze handel in slaven afschafte. De gevolgen zitten zowel op cultureel als sociaal-maatschappelijk gebied nog diep in onze huidige samenleving geworteld.

Kon Makandra schetst een klein deel van dit beruchte slavernijverleden. Omdat het koor Voor Elkaar voor een groot deel uit Surinaamse dames bestaat, is gekozen om het verleden van hun Surinaamse slavenvoorouders te vertellen. Hoe verging het hen na de reis uit Afrika?
Hoe was hun leven op de plantages in Suriname?

Omdat het om oproer te voorkomen, verboden was met elkaar te praten, was het de slaven ten strengste verboden met elkaar te praten. En dus ontwikkelden ze een eigen geheimtaal, het Sranan Tongo. Als er iets was gebeurd, spraken de slaven in hun eigen geheimtaal en stuurden d.m.v. trommels, gezang en muziek berichten door naar andere plantages. Zo communiceerden ze met muziek.

Kon Makandra is een voorstelling van authentieke slavenliederen gezongen door Seniorenkoor Voor Elkaar en verbeeld en aan elkaar gepraat door leerlingen uit de Kunstklas (Theater 2 en 3) van het Da Vinci College.

Een van de liederen Faya Siton, no bron mi so, heeft een diepere betekenis bij Surinaamse
mensen. Het verhaalt over hoe de slaven gebrandmerkt werden. De ouderen zongen dit ook als ze moesten horen hoe hun dochters weer door ‘de meester’ verkracht werden: Adjin….. adjin…. adjin! (Alweer …. Alweer… alweer!). Ook zijn er liederen waaruit verzet spreekt zoals Naki na dron, een oproep tot afschaf van de slavernij.

Op 1 juli 1863 kwamen ruim 45.000 slaven vrij, waaronder zo`n 34.500 uit Suriname. In Kon Makandra wordt een tipje opgelicht van het slavernijverleden en wordt via theater aandacht gevraagd voor deze zwarte bladzijden uit de Hollandse geschiedenis. Daarnaast roept Kon Makandra ook op tot het afschaffen van de huidige slavernij zoals dat nog steeds voorkomt in de prostitutie in bijvoorbeeld India en met kindsoldaten in Oeganda. Kon Makandra: sla de handen ineen, want samen zijn we een.