Programma workshops en lezingen

Verdiep je kennis en ontwikkel je kunde!
Zodat kunstbeoefenaars uit de Leidse regio inspiratie op kunnen doen en kennis kunnen maken met andere kunstvormen organiseert het LAF i.s.m. BplusC in de week voor het festival unieke workshops en lezingen op locatie Het Leids Volkshuis aan de Apothekersdijk. Kosten workshops: € 12,50 pp en € 5,50 voor de lezingen.
Laat je ook inspireren en meld je voor 10 oktober aan via het aanmeldformulier.

Let op: de workshops van Natasha Schulte, Marit Verbeij en Tommie Freke zijn helaas vervallen. En helaas moet ook Antje de Wit haar workshop cancellen wegens ziekte. Deelnemers die zich hebben opgegeven ontvangen hierover bericht.

Zaterdag 21 oktober 11.00 – 13.00 uur
Zingen in de kleuren van De Stijl, een vocale ontdekkingsreis met zangpedagoge Antje de Wit
Wil jij ook kunnen zingen met meer klank én meer zanggemak? Heb je ooit de kleur rood gezongen?  Hoe ‘klinken’ de kleuren van de STIJL? Ontdek met al je zintuigen je eigen klank. Zingen  zoals we voelen, horen, ruiken en kijken. Een bijzondere ervaring!

11.00 – 13.00 uur
Graffiti in Stijl met straatmeester PapaTio

Ontdek de wereld van graffiti en leer alle spuitskills met als resultaat een kunstwerk in je eigen “stijl”. De bekende straatmeester PapaTio leert je alle technieken die nodig zijn voor totale “cancontrol”. Ondertussen vertelt hij spannende verhalen over zijn nachtelijke avonturen als graffiti artist en met een beetje geluk ben je getuige van een van zijn goocheltrucs.

14.30 – 16.30 uur
Professioneel fotograferen met je smartphone dankzij de tips en tricks van fotograaf Noraly van der Hulst-Oonk
De iPhone (of androidtoestel) heeft veel mogelijkheden die voor de meeste gebruikers wat verstopt zijn. Wil je tips en tricks om je mobiele foto’s naar een hoger plan te  brengen, dan mag je deze workshop niet missen. Noraly is een fotografe uit Leiden. Zij neemt je in de workshop mee in de wereld van fotografie en geeft antwoord op vragen als: Kunnen professionele technieken gebruikt worden op een doodgewone iPhone? Hoe kunnen we die technieken dan gebruiken en wanneer? Exposure, scherpstellen, compositie, maar ook stillevens komen aan bod.

15.00  – 17.00 uur Theaterzaal
Mini-scratch: de Driestuiversopera onder leiding van Wim de Ru. Zing mee!
Het is wetenschappelijk bewezen, samen zingen maakt gelukkig! Een groot éénmalig koor sluit het Festival op zondagmiddag 29 oktober af met enkele liederen uit de Dreigroschenoper (1928) van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Het geheel staat onder leiding van de bekendste dirigent van Leiden- en tevens al jaren muziekdocent bij BplusC: Wim de Ru. Als je van samen zingen houdt, wil je dit niet missen!

Zondag 22 oktober 11.00 – 13.00 uur Theaterzaal
Verzamelen zoals Helene Kröller-Müller? Kunsthistorica en biograaf Eva Rovers laat zien welke kunst de tijd doorstaat.
Aan de hand van Kröller-Müllers ideeën over kunst en haar voorliefde voor De Stijl leert kunsthistorica en schrijfster Eva Rovers ons wat kunst tijdloos maakt én hoe je zelf een kunstverzameling kan beginnen – ook als je niet zo rijk bent als Helene.

Helene Kröller-Müller verzamelde duizenden kunstwerken, waaronder schilderijen van Vincent van Gogh, Georges Seurat en Pablo Picasso. Ze zocht naar kunst die ‘de toets van de toekomst’ kon doorstaan; werk dat honderd jaar later nog steeds interessant zou zijn. Daarom verzamelde zij veel schilderijen van De Stijl-kunstenaars, in het bijzonder van Piet Mondriaan en Bart van der Leck.

11.00 – 13.00 uur
Poëzie op een bierviltje. De kunst van Haiku’s in theorie en praktijk door Haiku Kern Leiden
HAIKU -vijf- zeven-vijf? De dames van Haiku Kern Leiden leren je alles over dit van   oorsprong Japans natuurgedicht. Kiyo Fujiki vertelt over de oorsprong van deze dichtvorm, Tini Haartsen-Slappendel geeft vervolgens les in het zelf schrijven van een Haiku en Desirée van Keulen leert hoe je je Haiku moet voordragen.

Lezing van Elisa Mutsaers over films uit de late jaren twintig van de vorige eeuw is helaas vervallen.

Gebruik het aanmeldformulier om je in te schrijven voor de workshops.
Workshops starten bij minimaal 10 aanmeldingen. Deelname is definitief zodra de betaling bij ons binnen is op bankrekening NL67 TRIO 0197 9859 20 t.n.v. Stichting Ondersteuning Leidse Amateurkunst Festivals.