Programma workshops en lezingen

Verdiep je kennis en ontwikkel je kunde!
Zodat kunstbeoefenaars uit de Leidse regio inspiratie op kunnen doen en kennis kunnen maken met andere kunstvormen organiseert het LAF i.s.m. BplusC in de week voor het festival unieke workshops en lezingen op locatie Het Leids Volkshuis aan de Apothekersdijk. Kosten workshops: € 12,50 pp en € 5,50 voor de lezingen.
Laat je ook inspireren en meld je voor 1 oktober aan via het aanmeldformulier.

Vrijdag 20 oktober 20.00 – 22.00 uur Theaterzaal
Verbeter je podiumpresentatie met theaterregisseur Natasha Schulte
Weet je als je staat te zingen niet waar je je handen moet laten en voelt het gekunsteld als je op toneel staat? Theaterregisseur Natasha laat je met meer ontspanning en overtuigingskracht op het podium staan zonder overdreven of gemaakt over te komen.

Zaterdag 21 oktober 11.00 – 13.00 uur
Zingen in de kleuren van De Stijl, een vocale ontdekkingsreis met zangpedagoge Antje de Wit
Wil jij ook kunnen zingen met meer klank én meer zanggemak? Heb je ooit de kleur rood gezongen?  Hoe ‘klinken’ de kleuren van de STIJL? Ontdek met al je zintuigen je eigen klank. Zingen  zoals we voelen, horen, ruiken en kijken. Een bijzondere ervaring!

11.00 – 13.00 uur
Graffiti in Stijl met straatmeester PapaTio

Ontdek de wereld van graffiti en leer alle spuitskills met als resultaat een kunstwerk in je eigen “stijl”. De bekende straatmeester PapaTio leert je alle technieken die nodig zijn voor totale “cancontrol”. Ondertussen vertelt hij spannende verhalen over zijn nachtelijke avonturen als graffiti artist en met een beetje geluk ben je getuige van een van zijn goocheltrucs.

14.30 – 16.30 uur
Professioneel fotograferen met je smartphone dankzij de tips en tricks van fotograaf Noraly van der Hulst-Oonk
De iPhone (of androidtoestel) heeft veel mogelijkheden die voor de meeste gebruikers wat verstopt zijn. Wil je tips en tricks om je mobiele foto’s naar een hoger plan te  brengen, dan mag je deze workshop niet missen. Noraly is een fotografe uit Leiden. Zij neemt je in de workshop mee in de wereld van fotografie en geeft antwoord op vragen als: Kunnen professionele technieken gebruikt worden op een doodgewone iPhone? Hoe kunnen we die technieken dan gebruiken en wanneer? Exposure, scherpstellen, compositie, maar ook stillevens komen aan bod.

15.00  – 17.00 uur Theaterzaal
Mini-scratch: de Driestuiversopera onder leiding van Wim de Ru. Zing mee!
Het is wetenschappelijk bewezen, samen zingen maakt gelukkig! Een groot éénmalig koor sluit het Festival op zondagmiddag 29 oktober af met enkele liederen uit de Dreigroschenoper (1928) van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Het geheel staat onder leiding van de bekendste dirigent van Leiden- en tevens al jaren muziekdocent bij BplusC: Wim de Ru. Als je van samen zingen houdt, wil je dit niet missen!

Zondag 22 oktober 11.00 – 13.00 uur Theaterzaal
Verzamelen zoals Helene Kröller-Müller? Kunsthistorica en biograaf Eva Rovers laat zien welke kunst de tijd doorstaat.
Aan de hand van Kröller-Müllers ideeën over kunst en haar voorliefde voor De Stijl leert kunsthistorica en schrijfster Eva Rovers ons wat kunst tijdloos maakt én hoe je zelf een kunstverzameling kan beginnen – ook als je niet zo rijk bent als Helene.

Helene Kröller-Müller verzamelde duizenden kunstwerken, waaronder schilderijen van Vincent van Gogh, Georges Seurat en Pablo Picasso. Ze zocht naar kunst die ‘de toets van de toekomst’ kon doorstaan; werk dat honderd jaar later nog steeds interessant zou zijn. Daarom verzamelde zij veel schilderijen van De Stijl-kunstenaars, in het bijzonder van Piet Mondriaan en Bart van der Leck.

11.00 – 13.00 uur
Samen een nieuwe compositie maken. Muziekworkshop instant componeren met Tommie Freke

Met muzikant en inspirator Tommie Freke maken we door het uitwisselen van muzikale ideeën en instant composing een nieuw muziekstuk dat als slot van de workshop wordt uitgevoerd. Deelnemers kunnen hun eigen instrument(en) gebruiken of de instrumenten zoals de schellenboom, flexofoon en de gestemde steigerbuis die Freke meeneemt. De workshop is voor instrumentalisten, percussionisten en vocalisten. Enige speelervaring is fijn maar niet noodzakelijk.

11.00 – 13.00 uur
Poëzie op een bierviltje. De kunst van Haiku’s in theorie en praktijk door Haiku Kern Leiden
HAIKU -vijf- zeven-vijf? De dames van Haiku Kern Leiden leren je alles over dit van   oorsprong Japans natuurgedicht. Kiyo Fujiki vertelt over de oorsprong van deze dichtvorm, Tini Haartsen-Slappendel geeft vervolgens les in het zelf schrijven van een Haiku en Desirée van Keulen leert hoe je je Haiku moet voordragen.

14.30 – 16.00 uur Theaterzaal
De intrede van het geluid in de film. Lezing door historica Elisa Mutsaers over en met films uit de late jaren twintig van de vorige eeuw
Aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw vond een belangrijke overgang in de film plaats: het geluid deed zijn intrede. Tot eind jaren twintig van de vorige eeuw hadden filmvoorstellingen namelijk geen synchroon geluid. Stil was het echter niet in de bioscoopzalen: er waren explicateurs, musici en soms werd muziek gespeeld vanaf lang-speelplaten. Deze lezing door Elisa Mutsaers gaat over de vroege geluidsexperimenten en de nieuwe kansen en de moeilijkheden die daarmee gepaard gingen. De lezing wordt uiteraard verlevendigd met aansprekende voorbeelden en filmfragmenten. 

14.30 uur en 15.30 uur
Muziek als communicatiemiddel tussen ouder en kind (4 tot 8 jaar) door muziekdocent Merit Verbeij
Samen met je kind(eren) spelenderwijs muziek maken zonder instrumenten. Zoals de leden van De Stijl streefden naar minimalisme zo laat Merit Verbeij ons tijdens deze workshop alleen onze stem, ons lijf en ons hart gebruiken om muziek te maken. Kindertarief: 4 euro

Gebruik het aanmeldformulier om je in te schrijven voor de workshops.
Workshops starten bij minimaal 10 aanmeldingen. Deelname is definitief zodra de betaling bij ons binnen is op bankrekening NL67 TRIO 0197 9859 20 t.n.v. Stichting Ondersteuning Leidse Amateurkunst Festivals.