In wankele Harmonie

Dat het LAF pas eind oktober plaats vindt, weerhoudt de meeste deelnemers er niet van nu al volop bezig te zijn met hun voorstelling. En omdat de amateurgezelschappen samen moeten werken met andere gezelschappen zijn we benieuwd hoe deze uitdaging wordt opgepakt. We spraken met een aantal gezelschappen over hun plannen en hoe de samenwerking tot stand is gekomen.

Axel Staps spreekt vol enthousiasme over de samenwerking tussen zijn theatergezelschap Paradox, kamerkoor Lingua Musica en beeldend kunstenaar Wam Groot: “De match met Lingua Musica is tot stand gekomen tijdens een van de speeddates en met Max Groot ontstond de klik toen wij samen het compositiespel speelden. Het was een persoonlijke klik. Daarna moesten we natuurlijk nog afwachten of onze achterban (regisseur en dirigent) het ook ziet zitten. We waren het snel eens dat we geen compleet nieuwe stukken willen instuderen voor het LAF maar gebruik willen maken van bestaand repertoire en dat samenvoegen tot één voorstelling. Wij spelen dit seizoen het stuk In wankel Evenwicht van Edward Albee en denken dat het koorrepertoire van Lingua Musica hier goed bij past”.

Ook Liesbeth Cramers van Lingua Musica is enthousiast over de mogelijkheden. Het Kamerkoor studeert voor hun concert van 23 september liederen van Haydn over de liefde in. “Je kan zijn zeer romantische teksten heel serieus zingen, maar deze alles verheerlijkende liefde in onder andere het lied Die Harmonie in der Ehe is niet meer van deze tijd. Liever brengen we de teksten met een knipoog, een beetje ‘over the top’. Hierdoor brengen we de harmonie van het huwelijk aan het wankelen.”

Tijdens het LAF wisselen muziek en tekst elkaar af en daarbovenop is een derde match met kunstenaar Wam Groot. Hij maakte gestileerde portretten die goed bij de karakters uit het stuk passen.

Beeld van Beatrix 75 – portretten van Beatrix tentoongesteld op Paleis Het Loo

Wam Groots noemt zijn schilderijen een paradoxale toevoeging, als een decor in stijl. Geen letterlijke portretten van de mensen uit het stuk, maar wel een weergave van hun karakter of wie ze zouden willen zijn. Dat maakt dat alle drie disciplines bij deze voorstelling even belangrijk zijn.

Gezamenlijk laten ze het verhaal los en zetten een sfeer neer. Dat maakt het spannend, want blijft de boodschap overeind of wordt het een wankele harmonie….