Boekjes

boekjelaf11

boekjelaf13

boekjelaf15

Het Leids Amateurkunstfestival (LAF)

Het LAF is ontstaan vanuit de behoefte van diverse amateurverenigingen om zich aan de Leidse bevolking te presenteren op een vernieuwende en inspirerende manier. Dit realiseren zij door verrassende vormen van samenwerking aan te gaan, door anders-dan-andere muziek in te studeren en door de mogelijkheid om in workshops en masterclasses nieuwe vaardigheden en inzichten op te doen. Alle vormen van amateurkunst kunnen zo naar buiten treden. De harde kern wordt gevormd door de vele koren die Leiden rijk is, maar de samenwerking met instrumentele ensembles krijgt steeds meer vorm. Bovendien werken naast de muzikale groepen in toenemende mate ook andere amateurkunstgroepen mee zoals fotografen, dansgroepen, theatergroepen en dichters. De amateurkunstenaars leveren zo een bijdrage aan het culturele leven in de stad en verhogen daardoor de aantrekkelijkheid van Leiden voor haar bewoners en als vestigingsplaats voor bedrijven en organisaties.

Het Leids Amateurkunst Festival is een initiatief van de Werkgroep Amateurkunst (WAK) en de Contactgroep Leidse Koren (CLK). Het LAF vindt zijn oorsprong in het Festival voor koren Leiden zingt….Tormis dat in 2010 rond de Estlandse componist Veljo Tormis werd georganiseerd. In 2011 kunnen we voor het eerst spreken van een amateurkunstfestival doordat naast de koren ook instrumentele ensembles deelnemen. In 2013 is deze lijn doorgezet en hebben ook andere vormen van amateurkunst zich kunnen presenteren. Zowel in 2011 als in 2013 stonden hedendaagse Nederlandse componisten centraal.
In 2015 was het thema ‘hedendaagse Scandinavische muziek’ en was de Finse componist ‘Pekka Kostiainen’ de artist in residence. Hij componeerde het slotstuk van het LAF 15, op de tekst ‘O Leyda gratiosa’. Een lied dat eerder door de Leidse componist Cornelis Schuijt op muziek is gezet.