Archief

Het begon allemaal met een festival voor koren in 2010: Leiden zingt … Tormis. Dit was een zeer geslaagd evenement, waaraan acht koren meededen. Eregast op dit festival was de Estlandse componist Veljo Tormis. Voorafgaand waren er masterclasses met de componist zelf en aan het einde van het festival werd door alle koren een a capella-werk van zijn hand uitgevoerd.

In 2011 brachten voor het eerst zeventien koren én ensembles hun eigen programma met Nederlandse composities ten gehore. Ook nu waren er vooraf masterclasses met componisten. Nieuw waren de workshops, waaronder podiumpresentatie en klankvorming.
In de middag werd een slotstuk ingestudeerd dat speciaal voor de gelegenheid was gecomponeerd door de Leidse componist Daan Verlaan. Verlaan had zich bij het schrijven van zijn indrukwekkende Night walks, scattering poems laten inspireren door enkele van de ruim honderd muurgedichten die Leiden tot een uitgesproken Stad van de Poëzie maken.

Het Leids Amateurkunstfestival was geboren. Download een impressie van het festival in 2011.

In 2013 was het thema opnieuw hedendaagse Nederlandse componisten, waarbij de opdracht aan deelnemers was om onderlinge verbanden te leggen. Op het festival waren vijf premieres te horen van in opdracht van het festival geschreven stukken, waaronder het stuk Blicke van de Leidse componist Leonard Evers voor ensemble, theekopjes en 300 zangstemmen.

In 2015 was het thema ‘hedendaagse Scandinavische muziek’ en was de Finse componist ‘Pekka Kostiainen’ de artist in residence. Hij componeerde het slotstuk van het LAF 15, op de tekst ‘O Leyda gratiosa’. Een lied dat eerder door de Leidse componist Cornelis Schuijt op muziek is gezet.

Najaar 2017 wordt het festival voor de vierde keer georganiseerd deze keer geïnspireerd door kunstvormen uit de eerste helft van de vorige eeuw en door De Stijl in het bijzonder