Slotblok

Het slotblok in de Grote zaal bestaat uit drie delen

  • Lignum & dansers BplusC Valsi & Jenka van Pekka Kostiainen
  • Praetorius + Con Passione O Leyda gratiosa van Cornelis Schuyt
  • Projectkoor en -orkest O Leyda gratiosa van Pekka Kostiainen (première)

De Finse componist Pekka Kostiainen heeft op verzoek van het LAF’15-bestuur een prachtig slotstuk, van ca. 10 minuten, geschreven.
Hij heeft zich laten inspireren door ‘O Leyda Gratiosa’, van de Leidse componist Cornelis Schuyt (1557-1616).
Pekka’s compositie is een fraai tonaal stuk geworden, heerlijk om te zingen en te spelen en is, ook voor de toehoorders, een grandioze afsluiting van het festival.
150530-LAF'15--JannieCdeGroot-1716
Dit slotstuk is uitgevoerd door een gelegenheidskoor en gelegenheidsorkest.

 

 

 

 

 

Dans bij Valsi & Jenka

Anders alleen hoorbaar, maar tijdens het Leids Amateurkunstfestival 2015 ook zichtbaar. Als een verlengstuk van de compositie Valsi & Jenka, al in 2003 geschreven door de Finse componist Pekka Kostianen, vertellen de dansers hun verhaal in beweging. Afzonderlijk van de musici, maar met dezelfde inhoudelijke en muzikale thema’s als startpunt, ging choreografe Celine Werkhoven, speciaal voor het LAF’15, met de dansers van BplusC aan de slag om muziek en dans te kunnen verenigen. Woorden en regels transformeren langzaam in de taal van het lijf; een taal die, niet zo heel toevallig, precies past op het ritme van de muziek Celine Werkhoven, geboren in Leiden, volgde haar opleiding aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en is sinds haar afstuderen onder de naam STORMY WEATHER werkzaam als dansperformer, -maker en –docent. In binnen- en buitenland werkt zij aan allerlei projecten in het hedendaagse dansveld. 30 mei 2015 was de uitvoering van haar werk dat tot stand kwam ter gelegenheid van het Leids Amateurkunsten Festival. ‘Ongewone muziek daagt uit tot ongewone dans. Te zoeken naar een manier om die dans vorm te geven is een bijzondere uitdaging voor mij en de dansers en ik kijk er naar uit om vanavond alles samen te zien komen.’
Speciale dank aan Ita de Hes, coördinatrice van de afdeling dans van BplusC, voor het repeteren met de dansers.

150530-LAF'15--JannieCdeGroot-1677