Succesvolle inspiratieavond met miniworkshop Tommie Freke

Tijdens de inspiratieavond van 15 mei is het idee opgevat om met alle deelnemers de festivallocatie te bekijken. Op dinsdagavond 27 juni ging een groot aantal deelnemers onder leiding van festivalregisseur Natasha Schulte dan ook naar de Lammermarkt om zich te laten inspireren en informeren.

Natasha Schulte neemt de aanwezigen in verbeelding mee hoe het programma er voor het publiek uit zal zien. De inspiratieavond op 27 juni is afgesloten met een inspirerende workshop door muzikant en componist/theatermaker Tommie Freke. Hij geeft in oktober een van workshops/masterclasses en we zijn dan ook zeer verheugd dat hij nu al een bijdrage heeft willen leveren aan het LAF. Freke is zeer bevlogen als het gaat om multidisciplinair werken en is dan ook zeer gemotiveerd ons in de stemming voor het festival te brengen met deze mini-workshop.

Een impressie met beeld en geluid van deze bijzondere avond vind je hier.

Tommie Freke (Leiden 1966) is opgeleid als Jazzmusicus aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sinds 1996 werkt hij als muzikant en componist/theatermaker, hij maakt muziek, componeert en arrangeert. Zo componeerde hij onder andere voor Dogtroep, Het 5e Kwartier, Fort van de Verbeelding, De Veenfabriek, Theater Artemis, Theater Munganga, Theater Maatwerk, Opus One, Parels voor de Zwijnen en recentelijk voor TG WieWalvis. Hij is grondlegger van theaterconcept OERKEST en speelt in de band Gallowstreet.

Vanaf 2002 houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van workshopmethodiek en didactiek. Met zijn diverse Community Art projecten heeft hij zich ontwikkeld tot inspirator voor mensen uit alle lagen van de bevolking.

Spiegeltent

Zoals het er nu naar uitziet, hebben we een unieke Spiegeltent als hoofdpodium van het festival. Cirkelvormige Spiegeltenten als rondreizende dansgelegenheden waren in de eerste helft van de vorige eeuw zeer populair. In het midden van de tent ligt een ronde dansvloer met daaromheen bankjes rond tafeltjes. De tent is voorzien van een bar en een podium voor het dansorkest. In de afwerking zijn veel spiegels gebruikt die het geheel een feestelijk karakter geven.

Onze spiegeltent wordt opgebouwd op maandag 23 oktober en na het festival op maandag 30 oktober weer afgebouwd. Vanaf dinsdag 24 tot met zondagochtend 29 oktober kan er in de tent worden gerepeteerd. Verder zullen de nodige voorzieningen voor licht, geluid, projectie en akoestiek worden aangebracht.

Om het gebruik van de tent in goede banen te leiden, is een Commissie Spiegeltent in de maak. Tot nu toe bestaat deze uit drie personen. Het streven is de groep uit te breiden naar vijf personen. Belangstelling? Laat het weten via info@leidsamateurkunstfestival.nl

Compositiespel ter inspiratie

Zo’n dertig vertegenwoordigers van zeker twaalf gezelschappen waren 30 maart verzameld op de zolder van het Leidse Volkshuis om kennis te maken met elkaar en zich te laten inspireren voor het festival. Festivalregisseur en inspirerend leider van de avond Natasha Schulte kijkt terug op een zeer geslaagde bijeenkomst: ‘Dankzij de aanwezigheid van vele nieuwe deelnemers zijn mooie ontmoetingen ontstaan en hebben gezelschappen hun plannen en ideeën uitgebreid kunnen toelichten. Presentaties kregen meer inhoud en de mogelijkheden binnen het thema werden duidelijker. Kortom het was een rijke avond.’

Foto: Bert vd Ven – LAFV

Duo’s worden trio’s
Een van de inspirerende presentaties is die van van Maarten Witkam (Muziekcentrum Leiden Noord). Hij geeft een voorproefje van wat hij op het festival ten gehore wil gaan brengen. Verder brengen de dames van het Surinaams koor Voor Elkaar al zingend de aanwezigen in vervoering en laat beeldend kunstenaar Wam Groot op enthousiaste wijze zijn werk zien. Ook maken de jonge leden van Jeugdtheaterschool Theaterplaats ons nieuwsgierig naar het resultaat van hun match met de fotografen van het LAFV. Verdere matches zijn die tussen danseres Ita de Hes en het klassiek koor Vox Laeta uit Roelofarendsveen en Theatergroep Paradox had al een match maar voegt daar nu met plezier beeldend kunstenaar Wam Groot aan toe.

Foto: Jannie C. de Groot – LAFV

Compositiespel
Door de aanwezigen een zogenaamd compositiespel te laten spelen met iemand van een andere discipline, daagt Natasha de aanwezigen uit samen te werken aan een nieuwe compositie. Ieder tweetal ontving een wit vel papier plus een aantal gekleurde blokjes in primaire kleuren. De opdracht was om samen een nieuwe compositie te maken door om de beurt een blokje te verplaatsen net zolang tot beide spelers tevreden zijn met het resultaat. Een mooie oefening in het verleggen van grenzen en optimaal samenwerken.

15 mei 4e speeddate & inspiratieavond

De voorbereiding van het Leids Amateurkunst Festival 2017 Onze Leidse Stijl draait op volle toeren. Het aantal aanmeldingen neemt nog steeds toe en nadert de veertig. De meeste daarvan hebben inmiddels een partner gevonden. Om elkaar te ontmoeten en te (blijven) inspireren, organiseren we wederom een speeddate & inspiratieavond.

Op maandag 15 mei
Leids Volkshuis, Apothekersdijk 33 A, Leiden
aanvang 19.30 uur

Programma:

  • 19.30 uur Inloop met koffie/thee in het Atelier (zolder)
  • 20.00 uur Introductie: Waar gaat het ook alweer om bij LAF 2017?
  • Voorstelrondje: nieuwe gezelschappen
  • Toelichting: enkele koppels vertellen over en laten iets zien van hun plannen
  • Oefening: een kleine workshop o.l.v. Natasha Schulte
  • Snuffelen, speeddaten en overleg
  • 22.00 uur einde

Ook (potentiele) deelnemers die niet eerder aanwezig waren, zijn uiteraard van harte welkom!

30 maart 3e speeddate & inspiratieavond

Onder leiding van festivalregisseur Natasha Schulte vindt op donderdagavond 30 maart de 3e inspiratieavond met speeddate plaats voor deelnemers aan LAF2017. Locatie Volkshuis Apothekersdijk Leiden, aanvang 19.30.
Toegang gratis, aanmelden via:
info@leidsamateurkunstfestival.nl

In een zogenaamd compositiespel daagt Schulte  de aanwezigen uit te spelen met het thema: compositie. Een spannende oefening om met collega’s van andere disciplines buiten de regels van je eigen club uit te stijgen. Verder kunnen aanwezige gezelschappen en hun vertegenwoordigers reeds gemaakte plannen presenteren en met elkaar kennis maken tijdens de speeddate.

Geslaagde matches en onverwachte combinaties
De speeddates tijdens de eerste inspiratieavonden hebben reeds geslaagde matches en bijzondere samenwerkingen opgeleverd: Toneelgroep TiG met Close to Harmony, Het Leidse koor PUIC met Blue Friends Jazzclub uit Oegstgeest en Libertango met de Leidse Amateur Fotografen Vereniging zijn enkele unieke combinaties die te zien en te horen zullen zijn tijdens LAF 2017.

Nog niet aangemeld? Meld je aan via het inschrijfformulier.

Al meer dan 30 aanmeldingen voor LAF2017

Ruim dertig kunstgezelschappen uit Leiden en de Leidse regio hebben zich al aangemeld voor het tweejaarlijks Amateurkunstfestival (LAF) dat van 26 tot en met 29 oktober 2017 in Leiden plaatsvindt. Hierin zijn vele kunstdisciplines vertegenwoordigd, al zoeken we nog strijkers, blazers, beeldend kunstenaars en scholieren voor een top-programmering. Ben jij een van hen? Meld je aan via het aanmeldformulier.

Om het thema Onze Leidse Stijl optimaal tot zijn recht te laten komen, worden deelnemers uitgedaagd om samen te werken met andere gezelschappen en onverwachte voorstellingen in een geheel Nieuwe Stijl te maken. Naast voorstellingen biedt het festival ook een jongerenprogrammering, een parade en een tentoonstelling met veiling. 

Kunstzinnige huwelijken
Onder leiding van de programmaraad zijn deelnemers van verschillende disciplines aan elkaar gekoppeld om elkaar te versterken en zich door elkaar te laten inspireren. Denk daarbij aan zang met toneel, muziek met mode, zang met ballet, theater met beeldende kunst, zang met circusacts en aan muziek met fotografie en film. Professioneel festival-regisseur Natasha Schulte heeft de komende weken de taak om de nieuwbakken partners te begeleiden in hun kunstzinnige huwelijk zodat in oktober duidelijk is dat de Leidse amateurkunst net zo boeiend is als professionele kunst.

Oproep vrijwilligers
Iedereen die wel hart heeft voor de (amateur)kunst maar geen behoefte om zelf in de spotlights te staan, kan zich aanmelden als festivalvrijwilliger. Je kunt ons bereiken via info@leidsamateurkunstfestival.nl, maar ook via Facebook en Twitter.

Nieuwsbrief november

untitled-5

foto: Bert van der Ven – LAFV

In de nieuwsbrief van november is een verslag opgenomen van de druk bezochte eerste inspiratie- en speeddate-bijeenkomst van 27 oktober en een overzicht van de amateurgroepen die belangstelling hebben getoond voor het festival. Tevens is daarin vermeld welke samenwerkingsverbanden zij willen aangaan.

Sluit u aan bij de groepen die hun wensen al kenbaar hebben gemaakt. Of ga met uw eigen wensen op zoek in de uitgebreide lijst van groepen die door het bestuur zijn uitgenodigd. Deze lijst is opgenomen in de nieuwsbrief.
Heeft u zich nog niet aangemeld voor het festival? Dat kan tot eind januari! 

Op 17 januari 2017 organiseren we een 2e inspiratie- en speeddatebijeenkomst in het Leidse Volkshuis.

Succesvolle speeddate

Op donderdag 27 oktober was een opmerkelijk gezelschap van vertegenwoordigers van ruim 20 amateurgezelschappen bijeengekomen voor een date-avond in het Leids Volkshuis; mensen die enthousiast bezig zijn met hun hobby en contact zoeken met mensen met een net iets andere hobby om samen iets moois te laten zien op het Leids Amateurkunst Festival Onze Leidse Stijl in oktober 2017.
Lees verder