LAF17: een zeer geslaagd festival

Het weekend van 27-29 oktober was het een drukte van jewelste in de nostalgische spiegeltent die op de lammermarkt stond. Drie van de vier dagdelen waren volledig uitverkocht en in totaal hebben meer dan 2000 mensen het festival bezocht.

Foto: Simon Duindam, LAF

 

Het publiek was onverdeeld positief over de bijzondere sfeer in de nostalgische spiegeltent. De optredens waren over het algemeen van een hoog niveau en de huisbands wisten ook tijdens de changementen de sfeer er goed in te houden.

 

Vrijdag begon al goed met een spectaculaire opening door Burgemeeste Lenferink in samenwerking met Miloco en dansorkest 727 en knalde eruit met een super feestelijk optreden inclusief balonnen en gouden confetti.

Lees verder

Inspirerend programma van en voor amateurkunstenaars

Van 27 tot en met 29 oktober 2017 vindt in een nostalgische Spiegeltent op het evenementenplein Lammermarkt het Leids Amateurkunst Festival (LAF) plaats. Het gevarieerde programma bestaat uit ruim twintig korte presentaties van zo’n vijfhonderd amateurkunstenaars uit de Leidse regio. Zelden komen de talenten van jong en oud zo mooi voor het voetlicht als tijdens het LAF. De sfeer in de tent is ongedwongen, de bar is open en iedere dag brengt de huisband het publiek in een andere stemming; want dankzij de vele muziekstromingen uit de tijd van De Stijl, ontstaat wisselend een melancholische, speelse, broeierige of zelfs sexy sfeer. Kaarten worden aan de tent verkocht. Wil je zeker weten dat je een plek hebt om je favoriete optreden te zien, kom dan op tijd!  

Lees verder

Succesvolle inspiratieavond met miniworkshop Tommie Freke

Tijdens de inspiratieavond van 15 mei is het idee opgevat om met alle deelnemers de festivallocatie te bekijken. Op dinsdagavond 27 juni ging een groot aantal deelnemers onder leiding van festivalregisseur Natasha Schulte dan ook naar de Lammermarkt om zich te laten inspireren en informeren. Op zondag 22 oktober 11.00 uur geeft Tommie Freke wederom een muziekworkshop instant componeren voor muziekliefhebbers.

Lees verder

Spiegeltent

In de Spiegeltent op de Lammermarkt wanen we ons in het kunstenaarsklimaat van 100 jaar geleden. De tijd waarin Van Doesburg en Mondriaan leefden. De tijd die vooraf ging aan een nieuwe culturele stroming, de Stijl. De ronde tent ademt de sfeer van het uitgaansleven van begin vorige eeuw waar kunstenaars, muzikanten, schrijvers, componisten en architecten elkaar ontmoetten en lieten inspireren door elkaars muziek, poëzie, kunstwerken enz. en samen nieuwe stukken maakten. 

Cirkelvormige Spiegeltenten als rondreizende dansgelegenheden waren in de eerste helft van de vorige eeuw zeer populair. In het midden van de tent ligt een ronde dansvloer met daaromheen bankjes rond tafeltjes. De tent is voorzien van een bar en een podium voor de huisband. De tent dankt haar naam aan de vele spiegels in de aankleding.

Repeteren in de tent
Onze spiegeltent wordt opgebouwd op maandag 23 oktober en na het festival op maandag 30 oktober weer afgebouwd. Vanaf dinsdag 24 tot met zondagochtend 29 oktober kan er in de tent worden gerepeteerd. Verder zullen de nodige voorzieningen voor licht, geluid, projectie en akoestiek worden aangebracht.

Commissie 
Om het gebruik van de tent vooraf en tijdens het festival in goede banen te leiden, is een Commissie Spiegeltent in de maak. Belangstelling? Laat het weten via info@leidsamateurkunstfestival.nl Alle festivalvrijwilligers worden uitgenodigd op de afterparty.

Compositiespel ter inspiratie

Zo’n dertig vertegenwoordigers van zeker twaalf gezelschappen waren 30 maart verzameld op de zolder van het Leidse Volkshuis om kennis te maken met elkaar en zich te laten inspireren voor het festival. Festivalregisseur en inspirerend leider van de avond Natasha Schulte kijkt terug op een zeer geslaagde bijeenkomst: ‘Dankzij de aanwezigheid van vele nieuwe deelnemers zijn mooie ontmoetingen ontstaan en hebben gezelschappen hun plannen en ideeën uitgebreid kunnen toelichten. Presentaties kregen meer inhoud en de mogelijkheden binnen het thema werden duidelijker. Kortom het was een rijke avond.’

Foto: Bert vd Ven – LAFV

Duo’s worden trio’s
Een van de inspirerende presentaties is die van van Maarten Witkam (Muziekcentrum Leiden Noord). Hij geeft een voorproefje van wat hij op het festival ten gehore wil gaan brengen. Verder brengen de dames van het Surinaams koor Voor Elkaar al zingend de aanwezigen in vervoering en laat beeldend kunstenaar Wam Groot op enthousiaste wijze zijn werk zien. Ook maken de jonge leden van Jeugdtheaterschool Theaterplaats ons nieuwsgierig naar het resultaat van hun match met de fotografen van het LAFV. Verdere matches zijn die tussen danseres Ita de Hes en het klassiek koor Vox Laeta uit Roelofarendsveen en Theatergroep Paradox had al een match maar voegt daar nu met plezier beeldend kunstenaar Wam Groot aan toe.

Foto: Jannie C. de Groot – LAFV

Compositiespel
Door de aanwezigen een zogenaamd compositiespel te laten spelen met iemand van een andere discipline, daagt Natasha de aanwezigen uit samen te werken aan een nieuwe compositie. Ieder tweetal ontving een wit vel papier plus een aantal gekleurde blokjes in primaire kleuren. De opdracht was om samen een nieuwe compositie te maken door om de beurt een blokje te verplaatsen net zolang tot beide spelers tevreden zijn met het resultaat. Een mooie oefening in het verleggen van grenzen en optimaal samenwerken.

15 mei 4e speeddate & inspiratieavond

De voorbereiding van het Leids Amateurkunst Festival 2017 Onze Leidse Stijl draait op volle toeren. Het aantal aanmeldingen neemt nog steeds toe en nadert de veertig. De meeste daarvan hebben inmiddels een partner gevonden. Om elkaar te ontmoeten en te (blijven) inspireren, organiseren we wederom een speeddate & inspiratieavond.

Op maandag 15 mei
Leids Volkshuis, Apothekersdijk 33 A, Leiden
aanvang 19.30 uur

Programma:

  • 19.30 uur Inloop met koffie/thee in het Atelier (zolder)
  • 20.00 uur Introductie: Waar gaat het ook alweer om bij LAF 2017?
  • Voorstelrondje: nieuwe gezelschappen
  • Toelichting: enkele koppels vertellen over en laten iets zien van hun plannen
  • Oefening: een kleine workshop o.l.v. Natasha Schulte
  • Snuffelen, speeddaten en overleg
  • 22.00 uur einde

Ook (potentiele) deelnemers die niet eerder aanwezig waren, zijn uiteraard van harte welkom!

30 maart 3e speeddate & inspiratieavond

Onder leiding van festivalregisseur Natasha Schulte vindt op donderdagavond 30 maart de 3e inspiratieavond met speeddate plaats voor deelnemers aan LAF2017. Locatie Volkshuis Apothekersdijk Leiden, aanvang 19.30.
Toegang gratis, aanmelden via:
info@leidsamateurkunstfestival.nl

In een zogenaamd compositiespel daagt Schulte  de aanwezigen uit te spelen met het thema: compositie. Een spannende oefening om met collega’s van andere disciplines buiten de regels van je eigen club uit te stijgen. Verder kunnen aanwezige gezelschappen en hun vertegenwoordigers reeds gemaakte plannen presenteren en met elkaar kennis maken tijdens de speeddate.

Geslaagde matches en onverwachte combinaties
De speeddates tijdens de eerste inspiratieavonden hebben reeds geslaagde matches en bijzondere samenwerkingen opgeleverd: Toneelgroep TiG met Close to Harmony, Het Leidse koor PUIC met Blue Friends Jazzclub uit Oegstgeest en Libertango met de Leidse Amateur Fotografen Vereniging zijn enkele unieke combinaties die te zien en te horen zullen zijn tijdens LAF 2017.

Nog niet aangemeld? Meld je aan via het inschrijfformulier.